REGIO EUROPA Guvernul Romaniei
 

Turismul viticol în podgoria Dealu Mare, preferat de străini

Supranumită ”Patria Vinurilor”, podgoria Dealu Mare are potențialul necesar pentru a rivaliza cu zone viticole care s-au dezvoltat și turistic precum Toscana, Bordeaux sau Champagne. Printre dealurile cultivate cu viță de vie, turistul poate descoperi crame noi și conace vechi, peisaje incredibile și povești uimitoare. 

Desfășurată pe 65 de kilometri de la Prahova la Buzău, podgoria Dealu Mare concentrează cel mai mare număr de crame situate într-un areal viticol, dar numai jumătate dintre ele își deschid ușile pentru degustări. Vizitele la cramă se fac, de obicei, în week-end. Turiștii vin în grupuri organizate, petrec o zi întreagă în zonă, iar bugetul pentru o astfel de ieșire este de 350 de lei. ”În cadrul unor tururi organizate, pregătim vizite la două crame, masa care poate fi la un conac sau la altă locație. Obiectivele pe care turiștii le vizitează oferă prilejul unor ieșiri în natură și, adesea, includem și o vizită la Vulcanii Noroioși.” declară Alina Iancu, fondator  ReVino.ro și organizator de vizite la cramele din Buzău și Prahova. 

Potrivit statisticilor pe care le dețin proprietarii cramelor, cam 70 % dintre cei care vin să facă turism viticol în zona Dealu Mare sunt străini care vizitează România ori care s-au stabilit în scop profesional la noi în țară. Vizitele lor la crame s-ar prelungi, dar deocamdată facilitățile de cazare sunt insuficient dezvoltate. Denis Thomas, proprietarul Domeniilor Franco-Române: ”O mică problemă, în regiunea noastră, este aceea că sunt puține locuri de cazare. După o degustare, turiștii ar vrea să rămână, dar nu au unde.” 

Franța câștigă anual cam 5,2 miliarde de euro din această industrie pe care o sprijină printr-o politică de stat, iar, de anul trecut, are și un site dedicat promovării turismului viticol. În același timp, există o politică de dezvoltare a unor strategii locale, adaptate specificului fiecărui teritoriu. Urmând exemplul, și România ar putea veni cu oferte dedicată principalelor podgorii din cele trei mari regiuni istorice. Deocamdată inițiativă există doar în zona privată, dar, cu cât se va dezvolta mai mult, va deveni imperativ pentru autoritățile statului să răspundă nevoilor venite din acest sector economic. 

”Cramele ar trebui să se unească între ele, dacă nu la nivel național, măcar la nivel regional sau la nivelul fiecărei podgorii. În același timp, statul trebuie să se implice începând cu montarea unor indicatoare turistice și continuând cu semnalizarea corespunzătoare a cramelor, în locuri cu maximă vizibiilitate.”, a mai opinat Alina Iancu de la ReVino.ro. 

O reuniune recent organizată la inițiativa Institului Francez în România a arătat că este nevoie și de personal calificat pentru turism și alimentație. O soluție ar putea veni dinspre învățământul dual care să creeze clase cu specializările cerute în sectorul oenologic.