REGIO EUROPA Guvernul Romaniei
 

DESCOPERIRE ARHEOLOGICĂ DE EXCEPŢIE LA RÂMNICU SĂRAT: ZIDURI ALE UNOR CRAME BRÂNCOVENEŞTI, SUB ŞOSEA

Vestigii arheologice de o importanță deosebită au fost descoperite, în urma unui accident, în orașul Râmnicu Sărat. Istoria a ieșit la suprafață, în mod cu totul neașteptat, după ce un autoturism lăsat de proprietar, peste noapte, într-o parcare, a căzut într-un crater produs ca urmare a unei surpări. Acest eveniment a făcut să iasă la lumină zidurile din cărămidă ale unei pivnițe vechi, care se continuă pe o lungime de circa 10 metri. Specialiștii care au coborât în subteran au descoperit guri de aerisire, dar și infiltrații care pun în pericol construcția subterană, principala amenințare fiind aceea a surpării. 

Arheologii din cadrul Muzeului Județean Buzău bănuiesc că ar putea fi vorba despre construcții din secolul XVII, iar arheologii spun că acestea păstrează stilul construcțiilor brâncovenești. De altfel, lucrările referitoare la istoria județului Buzău menționează că, pe teritoriul județului, Constantin Brâncoveanu, supranumit ”Prințul aurului”, a construit numeroase crame în care vinifica și păstra, până la momentul vânzării, strugurii din podgoriile proprii. Domnitorul și familia sa dețineau suprafețe întinse cultivate cu viță de vie pe dealurile Istrița și Dealul Mare, întinderi localizate, în prezent, pe teritoriul administrativ al județelor Buzău și Prahova. 

Direcția de Cultură a Județului Buzău a procedat la clasarea, în regim de urgență, a sitului arheologic medieval  și a impus măsuri de protejare care urmează să fie puse în practică de Primăria Râmnicu Sărat. Prima măsură a fost cea de deviere, printr-o zonă aflată mai departe de sit, a traficului preluat de pe șoseaua europeană care traversează orașul. De asemenea, municipalitatea urmează să amenajeze un baraj din saci de nisip pentru a proteja spațiul subteran de scurgerea apelor pluviale. 

”După încheierea cercetărilor arheologice, vom propune mai multe variante de amenajare a unui muzeu de sit.”, a explicat directorul adjunct al Muzeului Județean, Daniel Costache. 

”Suntem interesați ca aceste cercetări care se vor face să aducă orașului Râmnicu Sărat notorietate și un plus de atractivitate din punct de vedere al turismului.”, a declarat primarul orașului Râmnicu Sărat, Sorin Cârjan. 

La Râmnicu Sărat, există și ansamblul monument istoric, în stil brâncovenesc, care găzduiește Muzeul Municipal din localitate. Clădirea este o bijuterie arhitecturală, fiind una dintre primele care au impus stilul brâncovenesc în arhitectură.