REGIO EUROPA Guvernul Romaniei
 

Focul Viu de la Terca

Focul Viu de la Terca
Denumite atât de plastic de cãtre localnici - focuri vii - fenomenul flãcãrilor care apar din pãmânt şi nu se sting niciodatã a suscitat în mintea oamenilor legende şi poveşti care mai de care mai misterioase. Mai degrabã încãrcate de misticism, ele nu spun nimic despre cât de fireascã este formarea lor şi nici despre ce sunt de fapt. Focurile vii sunt un fenomen natural, altfel foarte interesant, care constã în aprinderea emanaţiilor de gaze naturale prin frecare cu solul, şi care rãmân aprinse la suprafaţa pãmântului timp îndelungat. Atunci când plouã abundent ele se sting, pentru ca apoi sã aparã din nou, la scurtã vreme. Ca şi în cazul vulcanilor noroioşi, mitul trebuie aşezat în cadrele lui oneste. Dacã vã aşteptaţi la pale de flãcãri înalte cât casa şi la spectacole de focuri care danseazã pe dealuri, ei bine, veţi fi dezamãgiţi. Aceste mici cratere arse nu depãşesc în diametru un metru, iar suprafaţa totalã pe care se întind este de circa 15-20 metri pãtraţi. Flacãra lor seamãnã mai degrabã cu cea a unei lãmpi cu spirt, iar în rare situaţii (noaptea mai ales) puteţi vedea focuri mai mari de câţiva centimetri.

Focurile vii se aflã pe suprafaţa comunei Terca, în nordul Buzãului şi ca sã ajungeţi aici aveţi de parcurs cu maşina un traseu pitoresc. Drumul este unul presãrat cu dealuri verzi, pãşuni, flori de câmp, stânci abrupte, dar şi cu fenomene naturale (muntele de sare de la Mânzãleşti etc.) pe care le întâlniţi pe parcurs, dar asta este valabil doar pentru porţiunea asfaltatã. De la Lopãtari la Terca vã puteţi bucura de peisaj, valea Slãnicului oferind ochiului multe din comorile naturii încã neatinse de civilizaţie.

Vino sã vezi:
Treceţi Slãnicul pe o punte de lemn, iar odatã ajunşi pe malul celãlalt începeţi sã urcaţi un deal despre care locuitorii vã vor spune cã adãposteşte focurile vii, care sunt în apropiere. Veţi descoperi un platou în care pâlpâie flãcãrui în pâlnii din pãmânt ars. Sute de turişti din ţarã, dar şi din lume, vin anual aici pentru a le vedea.


Comentează

Acest articol nu a primit inca niciun comentariu. Fii tu primul care o face. Spune-ne parerea ta!

Introduceţi codul din imagine pentru verificare:
 Adaugă o imagine(maxim 4 imagini)

0 comentarii