REGIO EUROPA Guvernul Romaniei
 

Casa Vergu-Mănăilă

Casa Vergu-Mănăilă
Casa Vergu-Mãnãilã, clãdire monument istoric atestatã documentar din 1794, este cea mai veche casã boiereascã din municipiul Buzãu şi gãzduieşte Colecţia de Etnografie şi Artã Popularã a Muzeului Judeţean. Casa a fost construitã de familia Mãnãilã. Prin cãsãtoria uneia dintre urmaşele cãpitanului de lefegii, Stoian Mãnãilã, cu un boiernaş local din familia Vergu, domeniul capãtã denumirea de Vergu-Mãnãilã. Construcţia are şapte sãli de expoziţie în care sunt prezentate ţesãturi de interior, piese de exterior, costume populare femeieşti lucrate în broderie specificã zonei noastre, costume bãrbãteşti şi obiecte de uz casnic şi gospodãresc.

Structura tematicã a expoziţiei permanente prezintã ocupaţiile fundamentale, agricultura şi creşterea animalelor, ocupaţiile secundare - viticultura, sericicultura, pescuitul, vânãtoarea şi ocupaţiile casnice (alimentaţie, prelucrarea fibrelor textile, confecţionarea încãlţãmintei).

Detaliu:
Spaţiul expoziţional mai cuprinde o încãpere în care se reconstituie interiorul unei "case mari" din zona Bisoca, reprezentând camera pentru oaspeţi care se gãsea în fiecare gospodãrie ţãrãneascã din spaţiul românesc.


Comentează

Acest articol nu a primit inca niciun comentariu. Fii tu primul care o face. Spune-ne parerea ta!

Introduceţi codul din imagine pentru verificare:
 Adaugă o imagine(maxim 4 imagini)

0 comentarii