REGIO EUROPA Guvernul Romaniei
 

Barajul de la Siriu

Barajul de la Siriu
Toatã Valea Siriului este o atracţie turisticã în sine. Cea mai mare greşealã ar fi sã îţi propui sã vizitezi barajul natural de la Siriu şi sã nu te mai opreşti pânã nu ajungi acolo. De fapt, drumul şi peisajele pe care le întâlneşti pe parcurs fac tot farmecul traseului. Pe mãsurã ce te depãrtezi de oraş, tabloul se schimbã, devenind în scurt timp, dintr-un peisaj de câmpie unul de deal, apoi unul de munte. Aceastã trecere este foarte fireascã şi plinã de peisaje nemaipomenit de frumoase, câmpiile cultivate cu porumb devin dealuri pline de pomi fructiferi, dealurile cu pãşuni şi fâneţe se preschimbã în unele cu pãduri dese, apoi devin din ce în ce mai înalte pânã se transformã în munţi, iar aerul se schimbã şi el. Vara, nu se simte deloc canicula, iar iarna, peisajele sunt ca desprinse din basmele cu ninsori şi troiene.

Valea Siriului
Vechi drum ce leagã Buzãul cu Transilvania, Valea Siriului e strãbãtutã azi de camioane pline cu lemn, principala sursã de existenţã a localnicilor. Ceea ce vã va mira şi vã va încânta este autenticul satelor pe care le întâlniţi şi cãldura oamenilor. Parcã neatinse de civilizaţie, localitãţile pãstreazã acel aer firesc, lipsit de forfota modernitãţii, în care întâlneşti ţãrani cu cobiliţa, bãtrâni povestind pe stãnoagele de la poartã, copii meşterind la o bicicletã improvizatã, oameni venind de la câmp cu coasele în spinare sau stând cocoţaţi în vârful cãruţei pline cu fân.

Vino sã vezi:
Laşi în urmã Verneştiul, Cândeştiul, Sãtucul (de unde, dacã te hotãrãşti brusc virezi spre dreapta, la Vulcanii Noroioşi), Ojasca, Unguriu şi Mãgura (unde poţi tãia prin pãdure în stânga, dupã indicator, spre Tabãra de Sculpturã) şi ajungi la Ciuta, unde poţi vedea o bisericã veche de 300 de ani ce vegheazã cimitirul plin de cruci din renumitele pietre ale Ciutei. Aici existã şi un popas turistic foarte drag buzoienilor, loc de relaxare şi evadare din oraş.

Barajul de la Siriu
Drumul pânã la Barajul de la Siriu este unul incredibil de pitoresc, dar supus alunecãrilor de teren, aşa cã trebuie sã aveţi grijã. Construit între anii 1974-1989 şi apoi modernizat pânã în 1994, Barajul este ceea ce înţeleg localnicii prin "baraj natural". De fapt, el este realizat din anrocamente, ceea ce reprezintã o raritate la nivel mondial, şi "naturalul" este destul de vizibil: s-au unit cei doi munţi din apropiere printr-un nucleu argilos şi foarte multe alte materiale locale, dupã toate normele ingineriei. La suprafaţã, construcţia pare un deluşor care opreşte Siriul într-un lac de acumulare. Înãlţimea lui este de aproximativ 100 de metri.


Comentează

Acest articol nu a primit inca niciun comentariu. Fii tu primul care o face. Spune-ne parerea ta!

Introduceţi codul din imagine pentru verificare:
 Adaugă o imagine(maxim 4 imagini)

0 comentarii