REGIO EUROPA Guvernul Romaniei
 

Arhiepiscopia Buzãului şi Vrancei

Arhiepiscopia Buzãului şi Vrancei
Episcopia Buzãului, edificiu emblematic pentru oraşul Buzãu, a fost înfiinţatã de Radu cel Mare, în 1500, împreunã cu Nifon, fost patriarh al Constantinopolului. Vechea Catedralã Episcopalã a fost construitã odatã cu înfiinţarea Episcopiei. Catedrala a fost refãcutã şi întãritã de Neagoe Basarab (1512-1521), apoi de Matei Basarab în 1649 şi de Constantin Brâncoveanu (1688-1714) atunci când acesta a ridicat şi Palatul Episcopal.

Seminarul Teologic (1836) a fost înfiinţat de Episcopul Chesarie al Buzãului, în aceastã clãdire gãsindu-se azi şi Muzeul Arhiepiscopal

Ctitorie
Noua Catedralã Arhiepiscopalã, cu hramul "Înãlţarea Domnului", este ctitorie a Înalt Prea Sfinţitului Arhiepiscop al Buzãului şi Vrancei.

Artã veche
Muzeul Arhiepiscopal, care adãposteşte colecţia de artã veche bisericeascã, a fost înfiinţat în 1955 şi se aflã la intrarea în incinta Arhiepiscopiei. Din anul 2009 s-a mutat în clãdirea veche a Seminarului Teologic, clãdire construitã între 1836 şi 1838.

Moment istoric:
Pe data de 8 noiembrie 2009, Episcopia Buzãului şi Vrancei a fost înãlţatã la rangul de Arhiepiscopie. Cu acest prilej, s-a sfinţit noua Catedralã Arhiepiscopalã cu hramul "Înãlţarea Domnului", în prezenţa Patriarhului României, înconjurat de înalţi ierarhi ai Sfântului Sinod.


Comentează

Acest articol nu a primit inca niciun comentariu. Fii tu primul care o face. Spune-ne parerea ta!

Introduceţi codul din imagine pentru verificare:
 Adaugă o imagine(maxim 4 imagini)

0 comentarii